• Interview met Karlijn: Gefascineerd door Japan

  Karlijn reisde in 2012 met haar vriend naar Japan. Een van de hoogtepunten van hun reis was het slapen bij de monniken in het bergdorp Koyasan. 'Ik vond het tempelstadje Nara bij Kyoto erg bijzonder, net als het slapen bij de monniken in het bergdorp Koyasan.'

  Naar welk land ben je geweest?

  Naar Japan! Dit land stond al jaren op onze verlanglijst en eind 2012 konden we onze droom waarmaken.

  Met wie heb je deze reis gemaakt?

  Ik reisde samen met mijn vriend. We doen eigenlijk niets liever dan samen de wereld over reizen.

  Van wanneer tot wanneer ben je weg geweest?

  We waren in Japan van 5 tot en met 24 november 2012.

  Karlijn, gekleed in traditionele Japanse kleding

  Hoeveel tijd heeft het regelen van de reis geduurd?

  Japan is op zín mooist tijdens de lentebloesemperiode en in de herfst. In de herfst ontploft de natuur en is het hele land gehuld in alle mogelijke tinten rood, oranje en geel. Dat betekent ook dat het dan overal erg druk is, met voornamelijk Japanse toeristen. We moesten onze hotels daarom van tevoren boeken. Het kostte behoorlijk wat tijd om al die hotels te selecteren en te reserveren, en in te schatten hoeveel tijd we overal nodig zouden hebben. Het regelen van vervoer ging wel heel snel: we kochten een Japan Rail Pass en daarmee waren de treinreizen geregeld.

  Waar komt je interesse vandaan om naar Japan te gaan?

  AziŽ is mijn favoriete continent: ik ben dol op de sfeer, het eten en de mensen. Over Japan las ik ooit dat het een 'cultureel Galapagos' zou zijn: een unieke cultuur, die nergens mee te vergelijken is. Daarom wilden we heel graag naar Japan toe; we waren zo nieuwsgierig!

  Wat is de leukste ervaring die je tijdens deze reis hebt meegemaakt?

  Dat is moeilijk kiezen! Ik vond alles in Tokyo geweldig; het is fantastisch om te zien hoe efficiŽnt het leven in die megastad georganiseerd is. Ook de tempels van Kyoto waren geweldig. Maar het leukste vond ik het slapen in een ryokan, een traditioneel Japans hotel. Je krijgt de meest geweldige gerechten voorgeschoteld die niet alleen heerlijk smaken, maar ook als ware kunstwerkjes gepresenteerd worden. En na het eten ga je in je kimono naar het heetwaterbad van de ryokan, de onsen. Daarna val je heerlijk in slaap op je futon, op de tatami matten van je Japanse kamer. Ontspannen tot en met!

  Kinkaku-ji, de Gouden Tempel van Kyoto. De hele tempel is bedenkt met bladgoud en het is een van de bekendste Zen-tempels van Japan

  Wat is de minst leuke ervaring die je hebt meegemaakt?

  Onze reis was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Ik vond het feit dat we weer naar huis moesten dan ook het minst leuke. Ik had nog veel meer van Japan willen zien.

  Wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en Japan?

  Waar moet ik beginnen? Echt alles is anders in Japan, hoewel het aan de oppervlakte een heel Westers land is. Het meest opvallende verschil vond ik het gedrag van de Japanners in het openbaar vervoer. Daar geen ellenlange, luidruchtige gesprekken aan de telefoon of met elkaar, maar gewoon rust. Als je wilt bellen, ga je naar de daarvoor bestemde ruimte in de trein. Zo wordt reizen met de trein erg relaxed!

  Hoe ben je omgegaan met taal- en cultuurverschillen?

  Japanners spreken bijna geen Engels, maar toch ontstonden er weinig problemen. Japanners zijn zo bereid om te helpen, dat je met handen en voeten een heel eind komt. In Japan bestel je vaak aan de hand van plastic modellen je eten, dus ook daar kom je wel uit. Qua cultuurverschillen kun je niet meer doen dan je best. In ryokans probeerde ik altijd de juiste slippers aan te doen bij de juiste gelegenheid (een toer op zich), we praatten zachtjes met elkaar in de trein en we lazen van tevoren over de badetiquette in de onsen. Maar ondanks onze goede bedoelingen hebben we vast veel culturele fouten gemaakt!

  Wat vind je van de inwoners van Japan?

  Japanners vinden het erg leuk om toeristen te ontvangen en we zijn overal meer dan vriendelijk onthaald. De vriendelijkheid van de Japanners zorgt er ook voor dat je je wel redt tijdens het reizen: er is altijd iemand die je wil helpen als dat nodig is.

  Fushimi Inari Shrine, ook in Kyoto. Deze tempel bestaat uit duizenden rode torii-gates, die in een kilometerslange rij de berg op leiden.

  Zou je nog ooit terug willen?

  Ja, heel graag! We hebben nu de bekendste highlights gezien, maar ook het uiterste zuiden en noorden van Japan zou ik graag willen ontdekken.

  Wat MOET je gezien hebben van Japan?

  Voor een eerste bezoek zijn Tokyo en Kyoto natuurlijk must sees. Maar ik vond tempelstadje Nara bij Kyoto ook erg bijzonder, net als het slapen bij de monniken in het bergdorp Koyasan.

  Heb je nog tips voor mensen die ook naar Japan toe willen?

  Neem genoeg tijd. In en rond Kyoto is bijvoorbeeld al genoeg te zien om je een week lang bezig te houden. Ik zou voor die stad zeker vier of vijf volle dagen uittrekken. En dan ben je nog lang niet uitgekeken!

  Er is meer over Karlijn te lezen op http://karlijntravels.com/

STEL EEN VRAAG | ALLE ACTIVITEIT - ACTIEVE TOPICS
Over ons
Ons Team
Helpdesk
Persberichten
Samenwerkingen
Aanmelden
Gratis Forumaccount
Reisaccount