• Interview met Renate: Van ArgentiniŽ via andere landen naar Mexico

  Renate reisde door een groot gedeelte van Zuid-Amerika. Wat haar opviel was de gastvrijheid van de bevolking van de landen waar ze is geweest. Na afloop van de reis bleek dat zij zich meer thuis voelde in de landen met een Latijnse cultuur dan in haar vaderland Nederland.

  Naar welke landen ben je geweest tijdens jouw rondreis?

  Mijn laatste grote rondreis begon in ArgentiniŽ en eindigde in Mexico. Ik heb heel Latijns-Amerika gezien en een fantastische tijd gehad in elk land!

  Cafayate, ArgentiniŽ in de 'Garganta del Diablo' (keel van de duivel) tijdens de reis richting Bolivia

  Met wie heb jij deze rondreis gemaakt?

  Ik ben vaak alleen op reis. 'Solo female traveler' is een term die mij dan ook in een soort van hokje plaatst qua manier van reizen, ook al leer ik ontzettend veel mensen kennen op reis en ben ik dus bijna nooit alleen.

  Van wanneer tot wanneer heb je deze reis gemaakt?

  De reis door Latijns-Amerika begon in ArgentiniŽ op 3 januari en ergens eind juli was ik in Mexico aangekomen.

  Hoeveel tijd heeft het regelen van de gehele rondreis geduurd?

  Goh, naast het vliegticket en het eerste hostel in Buenos Aires heb ik helemaal niets geregeld van tevoren, moet ik eerlijk bekennen. Alles ging ter plekke. Ik vroeg aan locals waar ik nu dan weer het beste naar toe kon gaan, of mensen nog tips hadden voor verblijf plekken en hoe ik ergens kon komen. Ik spreek vloeiend Spaans en Portugees en ik heb een vlotte babbel, dus mede dankzij mijn talenknobbel was dit dan ook mogelijk om zo ter plekke te regelen.

  Waar komt je interesse vandaan om deze reis te maken?

  Na zo'n drie maanden in Mexico te hebben gezeten voor een stage en daarvoor in Spanje te hebben gewoond, interesseerde dus alles van Latijnse culturen mij steeds meer. Het trok me zo sterk aan dat ik zelfs naar Mexico wil(de) verhuizen en daarom besloot om alle andere Latino-landen ook maar eens te gaan bekijken, want ja, misschien zit er ergens nog wel een veel leuker plekje! Mexico is overigens nog steeds mijn favoriet.

  Wat is de leukste ervaring die je op jouw rondreis hebt meegemaakt?

  Het leren kennen van ontzettend veel leuke en inspirerende mensen; locals en reizigers. Ergens in het begin van mijn reis heb ik een AustraliŽr leren kennen en een Engelse waarmee ik de 'Torres del Paine' trek heb gedaan in vijf dagen tijd. Deze mensen waren ineens mijn dikste vrienden, omdat je elkaar door en door leert kennen op een hele intense wijze tijdens zo'n hiking tocht in het buitenland. We moesten elka dag samen kamp opzetten, eten koken en met z'n drietjes in een tent slapen, zonder te kunnen douchen voor al die tijd...

  Daarnaast heb ik tig lokale mensen leren kennen die ik echt in mijn hart heb gesloten. Wat een leuke cultuur heeft Latijns-Amerika! Misschien dat het allerleukste toch wel het mezelf thuis kunnen voelen is. Ik heb bij veel mensen thuis kunnen slapen en de lokale levenswijze kunnen zien en mee kunnen doen met ieders cultuur. Super leuk! Is het raar dat ik me meer thuis voel in de Latijnse culturen dan in Nederland?

  Surfen op een longboard bij Praia GeribŠ in Buziůs, BraziliŽ

  Wat is de minst leuke ervaring die je op jouw rondreis hebt meegemaakt?

  Ik kan niets bedenken wat dus totaal niet leuk was, maar tijdens een poolparty in Nicaragua zijn mijn slippers gejat. Ik heb drie dagen op blote voeten rondgelopen, kun je het je voorstellen? Ik moest de volgende dag doorreizen naar Honduras en heb daar pas slippers kunnen vinden die pasten, aangezien ik met mijn size 41 een belachelijk grote maat heb als vrouw zijnde in zulke landen.

  Wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en de landen waar jij naar toe bent geweest?

  Afstand. Wat zijn wij Nederlanders toch afstandelijk! Ie-de-reen in Latijns-Amerika raakt minimaal een keer of vijf je arm aan als je samen aan het praten bent of je krijgt gewoon meteen een knuffel van iemand die je net kent. Dat gebeurt in ons koude kikkerlandje stukken minder, valt mij op. Ik ben zelf ook nogal 'handtastelijk' en vind het hartstikke leuk dat de locals in Latijns-Amerika zo warm met vrijwel iedereen omgaan. Je voelt veel meer liefde omdat mensen het daar vaker uiten.

  Hoe ben je omgegaan met taalverschillen en eventuele communicatieproblemen?

  Vloeiend Spaans sprak ik al omdat ik drie jaar in Spanje heb samengewoond met een Catalaans vriendje (die me ook Catalaans aanleerde) en vervolgens heb ik twee korte cursussen Braziliaans-Portugees gevolgd. De talen liggen me wel en zo kon ik super makkelijk uit mijn woorden komen in alle landen. De leuke verschillen binnen het Spaans daar hebben me inmiddels wel nog meer opvulling gegeven in mijn Spaanse woordenboekje.

  Wat vind je van de inwoners van de landen waar je bent geweest?

  Geweldige mensen. Vrijwel iedereen, niet denkende aan de grote steden, is minimalistisch en totaal niet materialistisch, waardoor ze genieten van de kleine dingetjes, details en simpelweg een leuk gesprek of een glimlach. De mensen in Bolivia spraken me minder aan, want zij waren het enige volk dat minder toegankelijk was.

  Zou je ooit nog terug willen naar deze landen?

  Zeker weten, ik zou meteen gaan!

  Uitzicht op Hierve el Agua; een versteende waterval in Oaxaca, Mexico

  Wat MOET je gezien hebben in de landen waar je naar toe bent geweest?

  Sow, heb je even? Ik heb geprobeerd om van elk land een top 5 te maken, maar steeds ontbreekt er iets omdat de landen zo groot zijn. Ik zal per land ťťn plek of activiteit noemen wat de meeste indruk achter heeft gelaten. In ArgentiniŽ was Bariloche onwijs met de besneeuwde bergtoppen en de leuke locaties voor het paardrijden. In Chili is dat Torres del Paine voor het hiken. In Bolivia de Salar de Uyuni. In Peru een motortocht richting Machupicchu. In BraziliŽ de stad Bonito met al haar wonderen. In Panama de Bocas del Toro eilanden. In Costa Rica Monteverde voor het cloudforest. In Nicaragua ga ik zeker weten voor Lťon vanwege het volcano boarden, In Honduras het eiland Utila voor goedkoop duiken, Guatemala de kleurvolle markt in Chichicastenango en in Mexico mijn lievelingsplek: Huatulco!

  Heb je nog tips voor mensen die ook een rondreis willen maken?

  Zorg dat je met de mensen kunt communiceren, dan voel je je ook een stuk veiliger, vooral als je alleen wilt gaan of zelfs met z'n tweetjes. Neem de helft mee van de spullen die je wilt meenemen in je backpack en neem een laptop mee in de kleine backpack (die je altijd bij je hebt) voor al die foto's die je gaat maken! Veel plezier! Mocht je advies willen voor een rondreis naar Latijns-Amerikaanse landen, dan help ik graag via www.thatwanderlust.com
  reacties 4 reacties
  1. j&m -
   Wow ik ben heel stil, wat een prachtige ervaring.
   Ik heb in een van mijn columns wel eens geschreven dat de Authensiteit (is geloof niet eens een woord) lijkt te verdwijnen op het moment dat de economie verbeterd. Het gaat ineens veel meer om de dingen die ons ook bezig houden. Als ze in de binnenlanden van Turkije bijna niets bezitten is dat precies wat ze met je willen delen.

   Wat denk je, in plaats van dienstplicht iedereen tussen 18 en 20 een halfjaar alleen zwerven?
  1. anne-jitske -
   Iedereen verplicht laten reizen? Wat een goed idee!

   Wat een prachtige reiservaring is dit!
  1. KELE -
   Herkenbaar die observatie van de warmte en Liefde van de Latijns Amerikaanse mensen! Dat merkte ik na 1 week Mexico al. En dat in een mega grote stad als Guadalajara. Ik ben er van overtuigd dat ik daar beter pas dan in Nederland, dus zo gek vind ik je gedachte niet.
   Ons avontuur in Mexico moet nog gaan beginnen, maar ik kijk er enorm naar uit.
  1. johnmandy -
   Helemaal mee eens!!Hebben in juni de definitieve stap gezet om te ...semigreren...... naar Mexico, Isla Holbox, om daar ons eigen stukje paradijs uit te breiden naar een Guesthouse. de warmte en behulpzaamheid van de mensen , de schone lucht en het relaxte dagelijks leven op een eiland(je) is voor ons de ware kwaliteit van het leven!!
STEL EEN VRAAG | ALLE ACTIVITEIT - ACTIEVE TOPICS
Over ons
Ons Team
Helpdesk
Persberichten
Samenwerkingen
Aanmelden
Gratis Forumaccount
Reisaccount