In december is in het Oostenijkse Schladming-Rohrmoos een zeer speciaal en uitzonderlijk project gestart: Sabine Eham en Armin Wagehofer openen een skischool voor mensen met geestelijke en lichmakelijke beperkingen. “Freizeit Para-Special Olympics” stelt de gehele uitrusting ter beschikking en biedt lessen voor een eerlijke prijs aan.


„Ons doel is, de sociale integratie van onze leerlingen te bevorderen. De training verhoogt het zelfstbewustzijn, de lichamelijk conditie en kracht en coordinatie en natuurlijk biedt hetook zeer veel plezier. Ook autistische mensen tonen plezier in het skiën en reageren zeer positief“, vertelt de 27 jarige tot gehandicapte skilerares opgeleidde Sabine Eham uit ervaring.

Eerste in Oostenrijk
De Duitse gaf les op Engelse en Schotse skischolen. Het plan, in Oostenrijk een eigen skischool op te bouwen, maakte zij met Armin Wagenhofer (35) die in Schladming woont. „In Schladming en in het bijzonder op de Hochwurzen in Rohrmoos zijn de liften voor gehandicapten zeer goed toegankelijk, daarom hebben wij voor deze plek gekozen“.

Dwarslaesie
De speciale uitrusting is reeds gekocht en is voor alle soorten handicaps te gebruiken: de Mono-ski, waarop een verende zitting gemonteerd is, zijn ideaal perfect mensen met een dwarsleasie. Bi-skiërs zijn ervoor diegenen, die ook alleen hun hoofd bewegen kunnen. Krukskiën is voor mensen die door een amputatie getroffen zijn. Tevens is er een speciaal lesprogramma voor blinden en slechtzienden.

Vereniging
De skischool word niet als bedrijf, maar als vereniging gerund, en die zich vooral d.m.v. sponsoren en giften financiert Ongeveer 15 procent van de kosten worden door de opbrengst van de lessen gedekt.

Bron: Tourpress Holland