STEL EEN VRAAG | ACTIVITEIT | TOPICS

Reisverhaal: Kampeervakantie in Hongarije

 1. #1
  Lid sinds
  16-11-2005
  Reacties
  738

   Reisverhaal: Kampeervakantie in Hongarije

  Hongarije is een heerlijk vakantieland. Dat heb ik ondervonden tijdens mijn kampeervakantie naar Hongarije.

  Half augustus ben ik met mijn wandelmaatje met de auto en ieder een tent naar Hongarije gegaan. Een vacantie van een maand die we in 1 week tijd hebben voorbereid. Door omstandigheden een te korte voorbereiding. Wel bij de bibliotheek boekjes over Hongarije gehaald. Een doorgaande routekaart naar Hongarije, een wegenkaart van Hongarije en een Hongaars taalgidsje WAT & HOE gekocht. Uit een reisgids een rondreis met auto gekopieerd en in een campinggids campings opgezocht voor onderweg en in Hongarije.
  Ik heb een grote tent voor langer verblijf en een klein tentje voor onderweg meegenomen en mijn wandelmaatje een klein tentje. Paspoort niet vergeten en Hongaars geld pas bij het grenswisselkantoor aan de Hongaarse grens gekocht.
  We zijn via Passau naar Wenen gegaan na een overnachting op een camping in Erlangen. Bij de grens van Oostenrijk een auto-vignet gekocht wat je nodig hebt voor de snelwegen in Oostenrijk (dat had ik gelezen in het handboekje van de ANWB wat altijd in mijn auto ligt).


  het Operagebouw in Wenen

  In Wenen hebben we 4 nachten gestaan en Wenen 2 dagen bezocht. Prachtige stad, met veel historisch cultuur erfgoed, die je op de heenreis naar Hongarije niet mag overslaan. We stonden op een camping met op een afstand van ca. 10 meter een bushalte. Op de camping konden we voor € 5,- een 24 uurs-ticket kopen voor de bus, tram en metro. Op het station waar ook het metrostation was las ik in een folder dat er ieder uur een trein naar Bratislawa (Hoofdstad van Slowakije) ging. Een uur heen en een uur terug. Dat leek ons wel wat en op de laatste dag in Wenen zijn we naar Bratislawa geweest. Het oude gedeelte is zeer de moeite waard en ook hier hebben we van genoten. Om voor 1 dag Slowaaks geld te pinnen is te duur dus hebben we bij Mac. Donalds koffie gedronken en gelunched want hier konden we met euro’s betalen. We hebben ook nog een groentenhal (ook de moiete waard om te bezoeken) bezocht waar we ook konden eten en met de pinpas betalen wat lang niet overal kan.


  een mooi plein in Bratislawa

  De volgende dag de tenten weer afgebroken en koers gezet naar Hongarije. Bij het grenswisselkantoor een auto-vignet en voor € 100,- Hongaars geld gekocht. Onze eerste camping was in Dömös (noord Hongarije) een dorpje in de bocht van de Donau.
  De eerste dag hebben we Esztergom bezocht en de Baseliek bewonderd en op een terrasje wat gedronken. Als je een biertje besteld moet je er wel duidelijk bij zeggen of gebaren dat het een kleinte moet zijn anders kun je het glas bijna niet tillen.
  We hebben ook Boedapest in 2 dagen bezocht maar net zoals voor Wenen is dat veel te kort. Er is veel moois te zien en daar heb je wel een week voor nodig. Vanwege de prachtig gebouwen langs de oever van de Donau, de Citadel op de Gellért-berg en de Burcht op de burchtheuvel kan het stadsgezicht van Boedapest wedijveren met de mooiste plekken op aarde. Ook een bezoek aan een badhuis en koffiehuis mag niet ontbreken. Het openbaar vervoer in de stad is goed wat voor heel Hongarije geldt. We hebben de auto dan ook op de camping laten staan.


  de Heldenplaats in Budapest

  Een autotochtje in de bergen rond Dömös (aan de andere kant van de Donau) mag niet ontbreken. Je komt er kleine dorpjes tegen waar de oude vrouwen nog in klederdracht lopen. Je moet dan met een veer-pontje over de Donau wat op zich al een ervaring is.

  De volgende camping was in Szarvaskö een plaatsje ten noorden van Eger (noord Hongarije) in het Bükk gebergte. Van hieruit hebben we Eger bezocht. Een gezellig en mooi stadje. Ook weer met de trein(tje). Al zijn de dorpjes nog zo klein er is bijna altijd wel een station(netje) en de grote van de trein op een traject met alleen dorpjes is ook aangepast. In de trein van Szarvaskö naar Eger moesten we letterlijk klimmen om binnen te komen en eruit springen als je op de plaats van bestemming was. Iets eten in de kleine treinen vonden we niet bepaald hygiënisch en dat deden we ook niet. Of zijn we in ons proper landje erg verwend? Ja dus. We hebben dan ook dankbaar gebruik gemaakt van het openbaar vervoer en weer de auto op de camping laten staan.
  Met de trein van Szarvaskö naar Putnok leek ons ook wel wat. Een traject met dorpjes. We moesten in Szilvasvárad overstappen en dat doe je gewoon lopend over de rails naar een andere trein ( in dit geval een soort locomotief met een aantal zitplaatsen). Kaartjes kopen in de dorpen kan zoals in Nederland ook daar niet. Maar er zijn in de dorpen ook geen ticket-automaten dus koop je een kaartje in de trein. Als er tenminste een conducteur komt want in een kleine trein kun je niet van wagon naar wagon lopen. Toen we overgestapt waren kwam er wel een conducteur en vroeg om de ticket die we dus niet hadden. Hij vroeg niet waar we vandaan kwamen en we hoefden alleen maar een ticket te kopen van Szilvasvárad naar Putnok. Maar de ticket betalen gaf problemen want we hadden geen kleingeld, alleen maar een briefje van 5000 forints (ca. € 20). Met grote ogen werd er naar het 5000 briefje gekeken. Hij kon hier niet van terug geven dus laat maar zitten. We passeerden enkele spoorwegovergangen en een paar dorpjes voor Putnok stopte de trein vóór de spoorwegovergang. De conducteur moest de bomen dicht doen waarna de trein weer een stukje verder reed en stopte om de conducteur er weer erin te laten nadat de slagbomen weer omhoog waren. Dergelijke treinreizen zijn de moeite waard en leuk om te doen. Je leert hierdoor Hongarije ook beter kennen.
  We hebben ook een autorondrit door het Matragebergte en het Bükkgebergte gemaakt en de Lippizanerpaarden zien grazen. De Lippizanerpaarden worden ook in de Spaanse rijschool in Wenen bereden.

  Van Szarvaskö naar Hajduszoboszió (oost Hongarije) ca. 20 km ten westen van Debrecen niet zover van de Roemeense grens. Hajduszoboszió is een grote stad met een prachtig groot waterpark bestaande uit verschillende mooie grote zwembaden, een aantal thermaalbaden van verschillende temperaturen en ook een thermaalbinnenbad, douches en een groot kinderbad met een groot stenen nijlpaard en een paar kleine stenen nijlpaardjes, een grote roeivijver, een mooie restaurant, verschillende kleine restaurantjes, winkeltjes, beelden en een prachtig fonteintje.
  De camping lag ca. 10 minuten lopen van het park. Op zich al voor ons een goedkope camping en de entree voor het park was ook nog eens gratis. We hebben overigens in Hongarije nooit voor een thermaalbad hoeven te betalen.
  Het park werd iedere ochtend om 8 uur geopend met het volkslied van Hongarije en met het volkslied om 18 uur s’avonds gesloten.
  Debrecen is de moeite waard om te bezoeken vanuit Hajduszoboszió met de sneltrein. Vanuit Debrecen zijn we met een stoptrein naar Nyirábrány geweest aan de Roemeense grens. Je komt door en bijna ongerept natuurgebied met vennetjes en op sommige stukken is akkerbouw. We hebben dit gebied ook nog met de auto gereden.

  Naar een camping in Vajta (zuid Hongarije) die beheerd wordt door een Nederlands echtpaar.
  We zijn naar de grotwoningen in Simontornya geweest. In 1998 werden deze woningen voor het laatst bewoond. De grotten mochten door de regering niet meer bewoond worden en werden verkocht aan de wijnboeren uit de streek die de grotten nu gebruiken als opslagplaats om de wijn te laten rijpen.
  We zijn met de auto naar de mooie stad Pecs geweest. Met de trein zou dat teveel tijd in beslag nemen.
  In de buurt van Kecskemét zijn we naar een wervelende Poestashow geweest. Je begint met een glaasje pálinka (vruchtenjenever) die je in één keer achterover moet gooien. Dit was de derde keer dat we ermee werden geconfronteerd. De eerste keer sprongen de tranen in onze ogen zo sterk is dat spul maar nu begonnen we er aan te wennen. Vreemde gewoonte om half elf in de ochtend. In Nederland doen we dat s’avonds als je niet kunt slapen. Maar het was een prachtige show met mooie sterk gespierde paarden die bereden worden door csikós (cowboys) en als sluitstuk een heerlijk diner! Deze shows zijn over het algemeen van hoge kwaliteit.


  Pustashow

  De laatste camping in Hongarije was in Galambok ca. 28 km ten zuiden van het Balatonmeer.
  Een camping met alweer een gratis thermaalbad.
  Het Balatonmeer is het grootste warmwatermeer van Midden-Europa. De oudste stad van het Balatonmeer is Keszthely, dat met zijn prachtige barokke kasteel, zijn middeleeuwse gotische kerk en zijn musea evenals Boedapest ook in andere jaargetijden dan de zomer een uitstekend reisdoel is.
  Ook hebben we in het nabijgelegen warmwatermeer van Héviz gezwommen. Het geneeskrachtige water met een temperatuur van 38°C (s’winters 1 of 2 graden lager) en de geneeskrachtige modder zijn bijzonder geschikt voor de behandeling van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Om het meer zijn leuke winkeltjes en kleine restaurantjes.


  het Balatonmeer

  Uit gaan eten is in Hongarije lekker goedkoop maar wij vinden zelf koken bij de tent ook gezellig en deden onze boodschappen bij de Lydl en Tesco. De supermarkten van Lydl zijn daar vrij nieuw en Tesco heeft grote supermarkten met een grote afdeling voor levensmiddelen en een afdeling voor b.v. wasmachines enz. en ruimtes om wat te drinken en andere mogelijkheden.

  Werelderfgoed
  In Hongarije liggen maar liefst acht locaties die op de lijst van werelderfgoed staan vermeld. Deze gebieden genieten speciale bescherming van de UNESCO.

  Dit was het einde van een heerlijke vakantie met een verrukkelijk klimaat.
  Laatst aangepast door truus : 21-12-06 om 20:15


Soortgelijke onderwerpen

 1. Hongarije
  Gast: Renécolinda in forum Hongarije Forum
  Reacties: 2
  Laatste: 28-12-11, 17:58
 2. Hongarije
  emiel1951 in forum Hongarije Forum
  Reacties: 4
  Laatste: 24-02-11, 09:46
 3. West-Canada low cost kampeervakantie tips?
  Almeloooo in forum Canada Reiscafé
  Reacties: 5
  Laatste: 26-04-10, 21:50
 4. Reacties: 2
  Laatste: 03-06-08, 03:11
 5. Op kampeervakantie met de kinderen in Florida
  Wereldwijzer in forum Van de Wereldwijzer Redactie
  Reacties: 0
  Laatste: 14-11-07, 15:00
STEL EEN VRAAG | ALLE ACTIVITEIT - ACTIEVE TOPICS
Over ons
Ons Team
Helpdesk
Persberichten
Samenwerkingen
Aanmelden
Gratis Forumaccount
Reisaccount