Informatie over Turkije

Uitgebreide landeninformatie over Turkije met beschrijvingen van toeristische gebieden, strand, cultuur, taal, klimaat, beste reistijd en accommodaties in Turkije.

Meer Turkije: Meer landeninformatie...

. All Inclusives
. Discussies
. Golfvakanties
. Hotels
. Hotelervaring Turkije
. Last minutes
. Reisverslagen
. Vakantiefoto's
. Vakantiehuizen
. Vakantieliefdes
. Viegtickets
. Wonen en werken
. Zonvakanties

Turkije

Turkije algemeen
Turkije vormt van oudsher een schakel tussen AziŽ en Europa. In de wereldstad Istanbul worden beide continenten door een imposante brug over de Bosporus met elkaar verbonden. In 1923 werd de sultan van het eens zo machtige Ottomaanse Rijk afgezet door Kemal AtatŁrk, die vervolgens de republiek uitriep. AtatŁrk maakte van het traditionele islamitische Turkije een modern land. Zo zorgde hij voor de scheiding van kerk en staat, vervanging van het oude Arabische schrift door een Latijns schrift en de ontwikkeling van industrieŽn. Turkije heeft sterke banden met het democratische Westen. In de periode 1960-1973 was het land echter een door militairen geleide democratie. In dezelfde tijd gingen honderduizenden Turkse gastarbeiders werken in welvarende Westeuropese landen als Nederland en Duitsland. Voor de aansluiting van Turkije bij de Europese Unie vormt tegenwoordig de mensenrechtensituatie een belangrijk struikelblok. Ook de regelmatige gevechten met Koerdische rebellen in Zuidoost-Turkije wekt angst op bij de EU-landen. De Koerden willen in dat gebied, grenzend aan Irak, een eigen staat stichten. Dit gebied is geen toeristisch gebied. Vooral sinds de jaren tachtig is Turkije een populaire vakantiebestemming, dankzij de mooie badplaatsen, talloze historische bezienswaardigheden en een heerlijke keuken.


Demografie
De oppervlakte van de Turkije bedraagt 779.452 vierkante kilometer waarop 64,5 miljoen mensen wonen. Het land is gelegen op twee continenten, namelijk Europa en AziŽ. Turkije wil zich vooral op Europa richten, vandaar dat het land toetreding tot de EU als doelstelling heeft gesteld. De besprekingen over de toetreding van Turkije tot de EU beginnen op 3 oktober 2005. De Turken zijn veruit de grootste bevolkingsgroep (81%) maar de Koerden zijn met 19% zeker niet de kleinste minderheid. De hoofdstad is Ankara met haar 2,94 miljoen inwoners. De belangrijkste religie in Turkije is de Islam.

Taal
De voertaal in Turkije is Turks maar er wordt ook Koerdisch, Arabisch, Grieks, Armeens en Aramees gesproken.

Klimaat
De lente (april tot en met juni) en de herfstmaanden september en oktober is de beste periode om langs te komen. Het klimaat is heerlijk warm, het hangt er alleen een beetje vanaf hoe je warm zou omschrijven. In de zomer is het naar Nederlandse begrippen stervensheet. Mocht je toch in die periode op vakantie willen gaan, dan is het verstandig om net zoals iedereen een siŽstaatje in te lassen tijdens de warmste uren van de dag. Het oostenlijke deel van Turkije is een verhaal apart. Sneeuwliefhebbers moťten daar eigenlijk tussen juni en oktober heen. Vanaf die tijd begint langzaam weer sneeuw te vallen en dit maakt het tot een geweldig wintersportgebied. Uludag is het mondaine skigebied ten zuiden van Istanbul, gelegen in het gelijknamige beschermde park.

Vaccinatie
Bescherming tegen Hepatitis A en een DTP-vaccinatie worden aanbevolen.
Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. In de maanden 5 t/m 10 komt malaria voor. Goede anti-muggen maatregelen in verband met malaria zijn extra belangrijk voor een deel van de reizigers.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn.

Toeristische gebieden
Het toerisme betekent voor Turkije een snel groeiende bron van inkomen. De accommodatie voor het moderne massatoerisme is nog niet zo uitgebreid als in Griekenland of ItaliŽ. De mogelijkheden voor luxe strand- of zonvakanties zijn er echter genoeg, niet alleen langs de EgeÔsche kusten, maar ook in het zuiden aan de Middellandse Zee en in het noorden aan de Zwarte Zee. Voor de toerist op zoek naar cultuur is Turkije een waar paradijs. Steden als Istanbul en Izmir trekken altijd al vele toeristen, evenals de resten van Troje en plaatsen als Efeze en Bursa. In 2000 reisden 440.000 Nederlanders naar Turkije en in 2001 was dit al 620.000 met als klap op de vuurpijl 710.000 vakantievierders in de eerste negen maanden van 2002.
Overzicht van toeristische gebieden:
- Uludag: het mondaine skigebied ten zuiden van Istanbul.
- Istanbul: de belangrijkste stad van Turkije.
- De overblijfselen van Hattasud: oude hoofdstad van het Hettitische rijk.
- Antalya: het toeristisch centrum.
- Kusadasi (Vogeleiland): een moderne, drukbezochte badplaats.
- Manisa: het voornaamste Turks-islamitische cultuurcentrum in het EgeÔsche gebied, met o.a. vele moskeeŽn.
- Demre: de ruÔnes van Myra, de stad van Nicolaas van Myra (Sinterklaas).
- Alanya: een vesting uit de Seldjoekentijd.